Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 15η Έκθεση Κρητικού Κρασιού ΟιΝοτικά Ηρακλείου στις 18-20 Φεβρουαρίου 2023, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης. Στην έκθεση συμμετείχαν 35 οινοποιεία από όλο το νησί, με περισσότερες από 400 ετικέτες οίνου από νέες και παλιές εσοδείες. Παράλληλα, η ομάδα του Wines of Crete είχε ετοιμάσει ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πλαισίωσαν την έκθεση. Πάνω από 3.000 επισκέπτες δοκίμασαν τον πλούτο του Κρητικού Αμπελώνα και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα κλωνικής επιλογής CloSeViVa που διενεργείται στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ και επιδιώκει να επιτύχει την επιλογή κλώνων από τις σημαντικότερες Ελληνικές ποικιλίες, με σκοπό την παραγωγή και διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού απαλλαγμένου από επιζήμιες ιώσεις και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το εν λόγω πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν σε αυτό τέσσερα ερευνητικά ιδρύματα και πέντε ιδιωτικοί φορείς.

Ημερίδα για το πρόγραμμα CloSeViVa

Δίκτυο συνεργασίας, αξιοποίησης και Κλωνικής Επιλογής των Ελληνικών Ποικιλιών Αμπέλου και Ανάδειξης του Γενετικού Υλικού, διοργανώθηκε από το Wines of Crete.

 

Το Wines of Crete , διοργάνωσε διαδικτυακή ημερίδα στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης με τίτλο «Δίκτυο Συνεργασίας, Αξιοποίησης και Κλωνικής Επιλογής των Ελληνικών Ποικιλιών Αμπέλου και Ανάδειξης του Γενετικού Υλικού – CloSeViVa» και κωδικό MIS 5032812, η οποία έχει ενταχθεί στη Δράση «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) που χρηματοδοτείται από την ΣΑΕ1451 με κωδικό πράξης ΣΑ (ενάριθμο) 2018ΣΕ14510001 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

Στην ημερίδα, συμμετείχαν ως ομιλητές μέλη της ομάδας έργου όπου και ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για την πορεία του προγράμματος και τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν τις ποικιλίες της Κρήτης.

Η κα Μάρω Χαριτάκη, διοικητική υποστήριξη του Δ.Ο.Ν.Η. και μέλος της ομάδας έργου, συντόνισε την ημερίδα και μίλησε για το πρόγραμμα. Ο Νίκος Σωμαράκης, επίσης μέλος της ομάδας έργου, γεωπόνος & ειδικός αμπελουργίας, έδωσε πληροφορίες για την διαδικασία σήμανσης βιότυπων γηγενών ποικιλιών με αγρονομικά και οινολογικά κριτήρια. Σκοπός αυτής της προσπάθειας, όπως είπε, είναι η ανάδειξη του ποικιλίακου πλούτου της Κρήτης και ταυτόχρονα την βελτίωση της προστιθέμενης αξίας των κρητικών οίνων.

Έπειτα, πήρε το λόγο ο Δημήτρης Τσουπέης, μέλος της ομάδας έργου, γεωπόνος & ειδικός αμπελουργίας, όπου αναφέρθηκε στην επιλογή και επισήμανση των πρέμνων – υποψήφιων κλώνων στα κέντρα καλλιέργειάς τους.  Ο κος Τσουπέης, ενημέρωσε ότι έγινε επιτόπια επισήμανση σε 11 χωριά του νομού Ηρακλείου, Λασιθίου και Χανίων προκειμένου να βρεθεί καθαρό υλικό για το πρόγραμμα CloSeViVa. Οι ποικιλίες που επισημάνθηκαν ήταν: Κοτσιφάλι, Βηλάνα, Μαντηλάρι, Πλυτό, Λιάτικο, Ρωμέικο και Δαφνί. Από τα 55 επισημασμένα πρέμνα που ελέχθησαν εργαστηριακά με βάση το πρωτόκολλο της Κλωνικής επιλογής, βρέθηκαν 19 καθαρά. Τέλος, εξήγησε ολόκληρη την διαδικασία αλλά και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της κλωνικής επιλογής.

 

Τέλος, ο Δρ Γ. Δούπης, αναφέρθηκε στις μεθοδολογίες πολλαπλασιασμού του υπό μελέτη φυτικού υλικού, στα πρωτόκολλα ιολογικού ελέγχου, καθώς  και στη δημιουργία των υποδομών διατήρησης των πρέμνων. Ειδικότερα, έκανε αναφορά στις μεθόδους διατήρησης, ριζοβόλησης και εγκλιματισμού των νεαρών φυτών, στις μεθοδολογίες PCR που εφαρμόσθηκαν για την ανίχνευση των ιών του Τεχνικού Κανονισμού της κλωνικής επιλογής και τέλος παρουσιάσθηκαν οι δικτυοκηπιακές δομές εντός των οποίων θα εγκατασταθούν τα ελεγμένα φυτά.

Η ημερίδα στέφθηκε με επιτυχία.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο απο την ημερίδα εδώ:

 

Διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για τα αποτελέσματα του προγράμματος “Closeviva” για την μελέτη των ποικιλιών της Κρήτης, την Τετάρτη, 07/07/2021 και ώρα 18:30.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης με τίτλο «Δίκτυο Συνεργασίας, Αξιοποίησης και Κλωνικής Επιλογής των Ελληνικών Ποικιλιών Αμπέλου και Ανάδειξης του Γενετικού Υλικού – CloSeViVa» και κωδικό MIS 5032812, η οποία έχει ενταχθεί στη Δράση «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) που χρηματοδοτείται από την ΣΑΕ1451 με κωδικό πράξης ΣΑ (ενάριθμο) 2018ΣΕ14510001 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους, το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου σας προσκαλεί σε διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης για την πορεία του προγράμματος και τα πρώτα αποτελέσματα που αφορουν τις ποικιλίες της Κρήτης.

Η ημερίδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω zoom την Τετάρτη, 07/07/2021 και ώρα 18:30.

Παρακαλώ βρείτε παρακάτω τα στοιχεία σύνδεσης της πλατφόρμας zoom:

Topic: Ημερίδα Closeviva
Time: Jul 7, 2021 06:30 PM Athens

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/92232319441?pwd=OHN6cU1MZTBPRGgzeUxJbE9lWFF1dz09

Meeting ID: 922 3231 9441
Passcode: 113890
One tap mobile
+302311180599,,92232319441#,,,,*113890# Greece
+302111984488,,92232319441#,,,,*113890# Greece

Dial by your location
        +30 231 118 0599 Greece
        +30 211 198 4488 Greece
Meeting ID: 922 3231 9441
Passcode: 113890
Find your local number: https://zoom.us/u/adqMfMC3Qk

Η συμμετοχή σας θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για εμάς.
 
Δείτε το πρόγραμμα:
 

ΟιΝοτικά Ηρακλείου 2020

Το τριήμερο 22 – 24 Φεβρουαρίου 2020 έλαβε χώρα η έκθεση Κρητικού κρασιού ΟιΝοτικά, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης. Οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη φετινή, αλλά και παλαιότερες εσοδείες κρασιών και να συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην έκθεση και απευθύνονταν τόσο σε επαγγελματίες, όσο και στο ευρύ κοινό. Επίσης, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα κλωνικής επιλογής CloSeViVa που διενεργείται στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ και επιδιώκει να επιτύχει την επιλογή κλώνων από τις σημαντικότερες Ελληνικές ποικιλίες, με σκοπό την παραγωγή και διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού απαλλαγμένου από επιζήμιες ιώσεις και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερα ερευνητικά ιδρύματα και πέντε ιδιωτικοί φορείς.

 

ΟιΝοτικά Αθήνας 2019

Οι οινοποιοί της Κρήτης βρέθηκαν στην Αθήνα με την έκθεση Kρητικού Kρασιού ΟιΝοτικά. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Οι εκατοντάδες επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν περισσότερες από 250 ετικέτες κρασιών από τα οινοποιεία της Κρήτης και να γνωρίσουν από κοντά τις σπάνιες γηγενείς ποικιλίες του νησιού. Επίσης, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα κλωνικής επιλογής CloSeViVa που διενεργείται στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ και επιδιώκει να επιτύχει την επιλογή κλώνων από τις σημαντικότερες Ελληνικές ποικιλίες, με σκοπό την παραγωγή και διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού απαλλαγμένου από επιζήμιες ιώσεις και με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το εν λόγω πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχουν σε αυτό τέσσερα ερευνητικά ιδρύματα και 5 ιδιωτικοί φορείς.